Milyen helyzetekben legyünk következetesek a gyerekkel?

A szülő feladata az, hogy példát mutasson a gyermekének és megtanítson neki olyan dolgokat, amelyeknek felnőttkorában nagy hasznát veszi, és amely dolgok segítik, hogy majd önállóan is remekül megállja a helyét a világban. Amíg kicsi a gyermek, néha szigorúnak kell lennünk és nem szabad a mosolyától, az ölelésétől ellágyulnunk, hiszen nem attól leszünk jó szülők, ha mindent megengedünk a gyermekünknek, hanem attól, ha következetesek vagyunk bizonyos dolgokban, és ha mi magunk is képesek vagyunk magunkat tartani a gyermeknevelési elveinkhez. Miben legyünk következetesek, mikor mondjunk nemet a gyermekünknek? Mutatjuk ezeket a helyzeteket!
Milyen helyzetekben legyünk következetesek a gyerekkel?

A hisztiknél

A gyerekek sok minden miatt elégedetlenkedhetnek. Az egyik ilyen az édesség. A gyerekek szeretik a cukros, édes dolgokat, azonban nekünk, szülőknek kell határozottnak lenni és megtanítani, hogy a túl sok édesség, mennyire veszélyes az egészségre. Egyrészt gyulladást okoz a szervezetben, ami sok betegség okozója lehet, másrészt, az immunrendszer is gyengül, és így sokféle fertőzést kaphat el, ha sok cukros nyalánkságot eszik. A gyerekek értelmesek, megértik, ha valami rossz, csak mindig az életkoruknak megfelelően kell nekik elmagyaráznunk.

A megszokott rituáléknál

A gyerekek nem mindig akarnak és szeretnek időben lefeküdni, így a reggeli ébredés is nehézkes és csak nyűgösködnek. Bármennyire is kérlel bennünket a gyermekünk, ne lágyuljunk el, hiszen a gyerekeknek nem csak a jól megszokott rituálékra, hanem rendszerre is szükségük van, ahhoz, hogy a fejlődésük biztosított legyen. Ha a gyermek álmos az iskolában, akkor képtelen lesz koncentrálni, ezért nagyon fontos a rendszeresség, azaz amennyiben lehetséges, mindig ugyanabban az időpontban fektessük le a gyermeket és az ébresztő is jó, ha mindig ugyanakkor van.

A testedzéssel kapcsolatban

Manapság egyre kevesebbet mozognak a gyerekek. Természetesen, ez nem minden gyermekre vonatkozik, de azért elég általános, hogy a gyermek ahelyett, hogy a barátaival focizna, vagy játszana a friss levegőn, a szobájában ül, és valami olyasmit csinál, amivel nem használ az egészségének. A gyermekeinket ösztönöznünk kell a testmozgásra, hiszen ez védi őket a különféle betegségektől. A rendszeres mozgás, javítja az immunfunkciókat, így pedig védelmet élvezhetnek a különféle fertőzésekkel szemben.

Az étkezéseknél

A gyerekeknek is változatos és egészséges táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és a növekedésükhöz. Ezért elengedhetetlen, hogy gyümölcsöt és zöldséget is fogyasszanak. Már egészen kicsi kortól rá kell szoktatni a gyermeket az egészséges és változatos táplálkozásra, hiszen így kisebb az esélye, hogy elhízással és komoly betegségekkel kell megküzdenie. A gyerekeknek szükségük van reggelire, e nélkül ne engedjük óvodába és iskolába, hiszen a reggel elfogyasztott táplálékokból nyeri az energiát és a kognitív funkciók megfelelő működéséhez is szükségük van a tápanyagokra.

Kapcsolódó cikkek

5 jel, hogy egészséges párkapcsolatban élsz

5 jel, hogy egészséges párkapcsolatban élsz

A kapcsolat nem működik önmagától, nagyon sokat kell azon dolgozni, hogy működjön, hogy jól működjön. Mindkét félnek erőfeszítéseket kell ahhoz tenni, hogy elmondhassuk, boldog párkapcsolatban élünk.

A szexuális vágy csökkenésének 4 oka

A szexuális vágy csökkenésének 4 oka

Minden házasságban előfordulhatnak hullámvölgyek. A jó szexuális élet szoros szövetséget alakíthat ki a házasfelek között. A szexuális élet hiánya, azonban negatívan hat a házasságra. A cikkben négy okot mutatunk be, amely hatással lehet a szexuális vágy

A szülőnek kell a gyermekét - Hogyan tanítsuk környezettudatosságra a gyermekünket? – környezettudatosságra nevelni.

Hogyan tanítsuk környezettudatosságra a gyermekünket?

A gyerekeket a lehető leghamarabb környezettudatosságra kell nevelnünk. Ehhez azonban a szülőnek is környezettudatosan kell élnie. Mutatjuk, hogy mit, és hogyan taníthatunk meg a gyermekünknek.