Hogyan tanítsuk környezettudatosságra a gyermekünket?

Ma már sok olyan zöld tábort szerveznek gyerekeknek, ahol környezettudatos nevelésben részesülhetnek. Otthon, a szülő is sokat tehet annak érdekében, hogy a gyermekből egy környezettudatos felnőtt váljon, aki ügyel a környezetére, nem szemetel, nem pazarol, és nem vásárol felesleges holmikat. Mutatunk 5 dolgot, amelyek szintén segítenek a környezettudatosságra való nevelésben.
A szülőnek kell a gyermekét - Hogyan tanítsuk környezettudatosságra a gyermekünket? – környezettudatosságra nevelni.

Mondjon nemet a műanyagra

Mindenki tudja, hogy a műanyag termékek a legveszélyesebbek a környezetszennyezés szempontjából, így jó, ha a gyermekünk is korán megtanulja, hogy mekkora pazarlás, ha mindig mindent műanyagban viszünk haza a boltból, vagy otthon is műanyag tárolókba pakolászunk. A gyermeknek azt is tudnia kell, hogy mekkora terhelés ez a Földnek. Beszéljünk neki a Föld megmentéséről, a kihalófélben lévő állatokról és arról is, hogy miért olyan fontos, hogy környezettudatosan éljen.

Legyen kapcsolata a természettel

A gyerekek többnyire szeretik a természetet, a virágokat, az állatokat. Amikor kertészkedünk, vonjuk be a gyermeket is. Járjunk vele minél többet a természetbe, hiszen így megismeri a növény - és állatvilágot és számára is fontos lesz, hogy óvjuk a környezetünket. Tartsunk szemétszedős napokat a barátokkal és vonjuk be a gyerekeket is. Meg kell tapasztalniuk, át kell élniük az érzést, hogy amit tesznek az jó, és hasznos cselekedetet hajtottak végre, hiszen megszépítettek egy parkot, vagy egy olyan utcarészletet, ami sokkal jobban mutat tisztán, és ez neki is köszönhető, nem csak a szüleinek.

Tanuljon az újrahasznosításról

A gyermeknek is tanítsuk meg, hogy nem mindig van szükség új holmikra, sok esetben elegendő, ha a fantáziánkat használjuk és a régi pólóiból, vagy játékaiból újakat is varázsolhatunk, vagy éppen otthon fellelhető, már nem használt anyagokból, sok mindet kreálhatunk. Vonjuk be minden olyan tevékenységbe, amikor mi is valami új dolgot készítünk olyan anyagokból, amelyeket egyébként kidobásra ítéltünk volna.

Ne pazarolja a vizet

A gyereknek meg kell tanulnia a helyes kézmosást és fogmosást. Tudnia kell, hogy azzal is sokat vizet pazarol, míg a kezét szappanozza, vagy a fogás mossa, és közben folyik a csapból a víz. Minél hamarabb megtanulja ezt, annál hamarabb gondolkodik tudatosan és ez a gondolkodásmód a környezettudatosságra is vonatkozik.

Ne szemeteljen

Nem jó érzés látni az utcán sétálva, hogy a szülők hanyag eleganciával dobálják el a használt papírzsebkendőt, vagy minden olyan dolgot, amire nincs szükségük. A cigarettacsikkről nem is beszélve. Amennyiben a gyermek azt látja a szüleitől, hogy mindenféle következmény nélkül el lehet az utcán és a saját környezetünkben is dobálni a szemetet, ő is így fog viselkedni, hiszen ezt a mintát látja, ezt tartja majd természetesnek.

Kapcsolódó cikkek

A tartós kapcsolat 3 titka - A házasságon sokat kell dolgozni

A tartós kapcsolat 3 titka

Egy kapcsolaton mindig dolgozni kell. Önmagától egyetlen házasság sem működik. Mutatjuk, hogy mi is lehet a tartós kapcsolat titka.

A férfiak a cselekedeteikkel - 4 biztos jel, hogy a párod szerelmes beléd – vallanak szerelmet.

4 biztos jel, hogy a párod szerelmes beléd

A nők gyakran kételkednek a párjuk szerelmében. A férfiak többsége nem szavakkal vall szerelmet, hanem a tetteikkel próbálják kifejezni az érzelmeiket. Mutatjuk is, hogyan!

A nemi vágy fokozásában - Afrodiziákumok a jobb szexuális életért – vesznek aktívan részt.

Afrodiziákumok a jobb szexuális életért

Minden házasságban előfordulhatnak olyan életszakaszok, helyzetek és pillanatok, amikor szükség lehet az afrodiziákumokra. Az afrodiziákumok növelik a libidót. Mutatjuk melyek is ezek!