A D-vitamin és a baba, a kisgyermek fejlődése, immunrendszerének védelme

A napfényvitaminnak is nevezett vegyület túl alacsony szintje következtében akár 10-20 évvel később is jelentkezhetnek kedvezőtlen egészségügyi hatások.
A D-vitamin és a baba, a kisgyermek fejlődése, immunrendszerének védelme

A napfényvitaminnak is nevezett vegyület túl alacsony szintje következtében akár 10-20 évvel később is jelentkezhetnek kedvezőtlen egészségügyi hatások. A D-vitamin szerepe már a várandósság ideje alatt előtérbe kerül. Amennyiben a kismama szervezetében nincs elegendő D-vitamin, úgy a magzatburokban nem tud megfelelően fejlődni a baba csontrendszere, immunrendszere, izomzata és idegrendszere. A D-vitaminhiány ezen kívül számtalan más gondot is okozhat. Ilyen lehet akár a koraszülés, vagy az alacsony születési súly kokázatának veszélye.

A szoptatási időszakban az anyatej tartalmaz D-vitamint, de nem olyan mennyiségben, amely a kisbaba napi igényét teljes mértékben fedezné. Ezért szükség van D-vitamin bevitelre már újszülött kortól kezdve. Hazánkban szakmai ajánlás rendelkezik a szükséges D-vitamin-pótlásról a babák számára.

D-vitamin a baba erős csontjaiért

Mivel a kisgyermek csontjai gyors ütemben növekednek és fejlődnek, ezért az optimális fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy a D-vitaminnal való ellátása megfelelő és folyamatos legyen. A D-vitamin fontos szerepet játszik a kalcium-anycserében, felszívódásában, hozzájárul a vér normál kalciumszintjének és egészséges izomfunkciójának fenntartásához, valamint a fogak egészséges fejlődéséhez.

D-vitamin a baba immunrendszerének támogatásáért

A szervezet D-vitamin szintje és az immunrendszer működése között szoros összefüggés van. Megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitele hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. Ha nem kap a szervezet kelő mennyiségű D-vitamint, akor az immunrednszer sejtjei nem aktiválódnak a vírusokkal és baktériumokkal szemben, tehát a szervezet védelmi vonala meggyengülhet.

D-vitamin és étrend

A hozzátáplálás időszakától a gyermek már a hagyományos élelmiszereken keresztül is hozzájuthat D-vitaminhoz. Azonban viszonylag nagy mennyiségeket kellene elfogyasztani mindennap ezekből az ételekből, hogy fedezni lehessen a megfelelő mennyiséget számára. Kisgyermekek esetében a pótlás nem csak D-vitaminban gazdag élelmiszerekkel, hanem étrend-kiegészítőkkel is támogatható. A Milumil Junior gyerekitalok tápláló italként egészíthetik ki a gyermek étrendjét egy éves kor felett. Naponta 500 ml elfogyasztása esetén teljes mértékben fedezik a gyermekek számára ajánlott napi C-, és D-vitamin bevitelt. Kaphatja a gyermek étkezések mellé vagy étkezések között hozzájárulva a napi folyadékbeviteléhez.

Kapcsolódó cikkek

Milyen helyzetekben legyünk következetesek a gyerekkel?

Milyen helyzetekben legyünk következetesek a gyerekkel?

A szülő, akkor nevel boldog és kiegyensúlyozott gyermeket, ha sikerül következetesnek maradnia. Mit is jelent ez? A cikkben azokat a helyzeteket soroljuk fel, amikor a szülőnek ragaszkodnia kell a gyermeknevelési eszközökhöz.

5 jel, hogy egészséges párkapcsolatban élsz

5 jel, hogy egészséges párkapcsolatban élsz

A kapcsolat nem működik önmagától, nagyon sokat kell azon dolgozni, hogy működjön, hogy jól működjön. Mindkét félnek erőfeszítéseket kell ahhoz tenni, hogy elmondhassuk, boldog párkapcsolatban élünk.

A csókolózás akár még a jó szexnél is fontosabb lehet

A csókolózás akár még a jó szexnél is fontosabb lehet

A szakértő szerint a csók a párok összetartozásának elengedhetetlen része