Milyen fűtési és hűtési rendszer éri meg egy lakásban?

Az elmúlt években a rezsiköltségek drasztikus emelkedése során, előtérbe kerültek a környezettudatos gondolkodás fűtési és hűtési megoldásai.
Milyen fűtési és hűtési rendszer éri meg egy lakásban?

Az energiatakarékosság kulcs fontosságúvá vált, ahogy a fenntarthatóság is. A környezetbarátság és a költséghatékonyság figyelembevételével, melyik az a fűtési rendszer, amit megéri alkalmazni a lakásunk fűtési és hűtési módjaként.

Milyen lehetőségeink vannak a hűtési-fűtési módszerekre egy lakásban?

Nézzük akkor végig, hogy jelenleg miben gondolkodhatunk, ha hűtésről és fűtésről van szó.

● Gázfűtés konvektorral vagy kondenzációs kazánnal

Jelenlegi életünkben ez a legnépszerűbb választás, rengeteg belvárosi lakásban megtalálhatóak. A konvektorok falra szerelt fűtőegységek, amelyekben egy hőforrás és a vele összeköttetésben lévő fűtőelem melegíti fel a helyiséget. Gyors hőt biztosítanak. A kazánok ezzel szemben forró vizet vagy gőzt termelnek, amelyet aztán továbbítanak a radiátorokba. Mindkét lehetőséggel a fűtési zónákat egyénileg szabályozhatjuk, kiépítésük és szervizelésük más megoldásokhoz képest olcsók.

● Padlófűtés

A padlófűtés egyre népszerűbb választás, hatékony és nagyon kényelmes megoldás. A padló alá telepített fűtőkábelek egyenletesen sugározzák a hőt a helyiségekbe a kondenzációs kazánról kapott melegvíz segítségével. A padlófűtéssel elkerülhetjük, hogy radiátorokat és konvektorokat kelljen telepíteni, így több falfelület maradhat üresen. Optimális kényelmet és egyenletes hőelosztást biztosít a téli hidegben.

● Központi fűtés és távfűtés

Központi fűtést általában nagyobb épületben találhatunk, aminek az alapja egy központi kazán, amely csőhálózaton keresztül több lakásba juttatja el a megtermelt hőt. Egyenletes meleget biztosít az egész épületben. A távfűtés a központi fűtés elvén egy városrészen belül több épületet kapcsol egy közös fűtési rendszerbe, ami már nem tartozik a legmodernebb eljárások közé. Ma már gyakran használnak megújuló energiaforrásokat központi fűtéses hálózatba, így csökkentve a szén-dioxid kibocsátást.

● Hűtő-fűtő légkondicionáló berendezéssel történő fűtés

Egyre több lakásban szereltetnek fel hűtő - fűtő klímaberendezéseket, amelyek H tarifával már gazdaságosan alkalmazhatók. Légkondicionálók vásárlása az Aux márkától azért is ajánlott, mert ezek a klímák magas minőségűek és rendkívül csendesen üzemelnek. Nem lesznek álmatlan éjszakáink és az esti filmet sem zavarja meg semmi.

Megújuló energiaforrások

A Föld általánosan állapotának romlásával globális trenddé vált, hogy az újonnan épülő épületekbe megújuló energiaforrásokat építenek be. Nemcsak a környezeti hatásokat minimalizálják vele, hanem hosszú távú energia megtakarítást is elérhetnek.

● Napelemes fűtési rendszerek

Telepítési költségei magasak ugyan a hagyományos fűtési rendszerekhez képest, de hosszú távon jelentős megtakarítást érhetünk el vele.

● Légszivattyús hőszivattyúk

Rendkívül hatékonyak, képesek hűtést és fűtést egyszerre biztosítani, így sokoldalúan felhasználhatóak. Költséghatékonyak, de hideg éghajlaton kiegészítő fűtés szükséges lehet melléje.

● Geotermikus hőszivattyúk

A föld természetes hőjéből, vízforrásokból nyerhető a fűtéshez szükséges energiát. Jelentős energia megtakarítást eredményezhetnek, mert kevesebb villamos energiát használnak fel, de hosszú távon jelentkezik megtakarítás.

● Biomassza fűtési rendszerek

A biomassza fűtési rendszerek szerves anyagokat, faforgácsot és pelletet használnak hőtermelésre, így környezetbarátok és költséghatékonyak.

Összegezve

A jelenleg alkalmazott fűtési és hűtési módozatok közül a legfontosabb, hogy a költséghatékonyabb megoldást válasszuk, figyelembe véve a ma már új építésű lakásoknál alkalmazott megújuló energiaforrások használatát, amivel a környezeti hatásokat is minimalizálhatjuk.

Kapcsolódó cikkek

Milyen fűtési és hűtési rendszer éri meg egy lakásban?

Milyen fűtési és hűtési rendszer éri meg egy lakásban?

Az elmúlt években a rezsiköltségek drasztikus emelkedése során, előtérbe kerültek a környezettudatos gondolkodás fűtési és hűtési megoldásai.