A menopauza egy eddig ismeretlen tünete

A menopauzának sok és kellemetlen velejárója jelentkezhet, de nem feltétlenül minden nő éli át ezeket a tüneteket. Mik is lehetnek a szimptómák? Ilyen lehet a szédülés, a fülzúgás, a hőhullámok, a fejfájás, a magas vérnyomás, a mellfájdalom, az izzadás. Természetesen, más tünetek is előfordulhatnak. Ezeket a tüneteket egyes tevékenységek, ételek és italok fel is erősíthetnek. Ilyen lehet a kávé, a nikotin, illetve a zsíros és fűszeres ételek.
A menopauza egy eddig ismeretlen tünete

Milyen tünetei lehetnek még a menopauzának?

A menopauza szakaszába lépő nőknek az agyhoz, az agy működéséhez kapcsolódó tünetekkel is meg kell küzdeniük. Ilyen lehet a koncentráció hiánya, a feledékenység, a szorongás, az álmatlanság, de a gyakori hangulatingadozások és a szexuális öröm elvesztése is a gyakori tünetek közé tartozik.

A menopauza voltaképpen akkor következik be, amikor a petefészek működése leáll és elmarad a menstruáció. Menopauzáról akkor beszélünk, amikor legalább, már egy éve nem jelentkezett havi vérzés.

Az agyat érintő gondok

Sok nő számolt be arról, hogy a menopauza szakaszában, úgynevezett agyi köd jelentkezett náluk. Ezt sokan, sokféleképpen jellemezték, írták le. Valakinek a koncentráció ment nehezen, más feledékenységről számolt be, megint mások úgy jellemezték, mintha egy tompult állapotba kerültek volna.

Ez az úgynevezett agyi köd, legfőképpen az ingadozó hormonszintnek köszönhető, hiszen az ösztrogén és a progeszteron szintje nem egyforma még a menopauza kezdeti szakaszában. A két hormon szintje csak lassan, fokozatosan csökken és éri el az azonos szintet, amikor is a menopauza összes kellemetlen tünete meg is szűnhet.

Alvási gondok

A menopauza szakaszába lépő nők gyakran álmatlanságról is beszámolnak. Az éjszakai pihenést nem pótolja semmi. A testünk és az agyunk is ilyenkor regenerálódik. Ha éjjel nem tudjuk kipihenni magunkat, ha reggel nyúzottan ébredünk, akkor bizony ez az agy működésére is hatással lehet.

Mit tehetünk?

A menopauza nem betegség. Ez egy állapot, ami nem tart örökké. Addig is megtámogathatjuk a szervezetünk működését, például fitoösztrogénekkel. A fitoösztrogének segíthetnek a hormonális egyensúly megteremtésében és az agyműködés fokozásában. A magnézium egy olyan ásványi anyag, amely segíthet a testnek a stresszválasz szabályozásában, megtámogathat a nyugodt és pihentető alvásban, az agyi köd felszámolásában, a memória javításában, de a figyelem és a fókusz fokozásában is a segítségünkre lehet.

Kapcsolódó cikkek

4 mód, hogy pozitív energia költözzön a házba

4 mód, hogy pozitív energia költözzön a házba

A lakásunkban keringő energia, hatással van ránk, az életünkre és a lelkiállapotunkra. Mit tegyünk, hogy a pozitív energia uralkodjon el a lakásunkban? Mutatunk néhány tippet!

A kertészkedés pozitívan hat - Most már 6 okod is lesz arra, hogy kertészkedj! – a testre és a lélekre egyaránt.

Most már 6 okod is lesz arra, hogy kertészkedj!

A rendszeres kertészkedés nem csak testileg hat az egészségünkre, de a lelkünk is rendben lesz, amennyiben rendszeres kint tevékenykedünk a kertünkben. Mutatunk hat okot, hogy miért is kertészkedj.

Almaecet az egészségünk megőrzésében

Almaecet az egészségünk megőrzésében

Az almacetet nem csak a takarítás során és tartósításra használhatjuk, hanem egészségügyi előnyeit is kihasználhatjuk. A cikkben bemutatjuk a jótékony hatásait.