Miért olyan lényeges szűrővizsgálatokra járni?

Mi, saját magunk is sokat tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében. Legalábbis, már akkor is sokat teszünk önmagunkért, ha rendszeresen járunk szűrővizsgálatokra. Miért olyan fontos ez? Amennyiben járunk szűrővizsgálatokra, és időben diagnosztizálásra kerül a betegségünk, azaz az orvos időben elkezdi a kezeléseket, úgy nagyobb az esélyünk a teljes gyógyulásra.
Miért olyan lényeges szűrővizsgálatokra járni?

Milyen vizsgálatok fontosak?

Minden korban, korosztályban más- más vizsgálat fontos, de vannak olyan alapvető vizsgálatok, amelyeket minden életkorban, legalább évente egy alkalommal el kellene végeztetni. Az egyik ilyen az alapos laborvizsgálat, ahol a pajzsmirigyhormonok értékeit is nézik. A háziorvostól kell laborvizsgálatot kérni. Ő végezhet fizikai vizsgálatot is, amelybe beletartozik a testsúlymérés, a vérnyomás és a pulzusmérés is. Idősebb korban érdemes egy vérnyomásmérőt beszerezni, hogy otthon, mi is ellenőrizni tudjuk a vérnyomásunkat.

A laborvizsgálatoknak ki kell terjedni a koleszterinszint mérésére is. Jó, ha szerepel a vizsgálatokban a trigliceridszint mérés, illetve a vizeletvizsgálat is fontos, hiszen ebből is kiderülhet, hogy van - e a szervezetben fertőzés, vagy nincs okunk aggodalomra. A részletes laborvizsgálat, a máj állapotát is felméri, illetve a vesék állapotáról is számot ad.

Amennyiben a család kórtörténetében vannak olyan betegségek, amelyek örökölhetők, akkor még alaposabb és kiterjedtebb vizsgálatokra is szüksége lehet, hiszen ezek a betegségek öröklődhetnek is.

A nők és a szűrővizsgálatok

A nők nagy része még mindig nem jár nőgyógyászati szűrővizsgálatokra, pedig például a méhnyakrák nagyon jól kiszűrhető ezekkel a vizsgálatokkal és az időben felfedezett betegség, akár száz százalékban gyógyítható. A nőknek mellvizsgálaton is részt kell venniük, illetve, ha a családban volt olyan személy, akinek méhtestrákja volt, úgy az ilyen irányú vizsgálatokat is el kell végeztetni. Ez utóbbi vizsgálatot indokolhatja még, ha valakinek van valamilyen nőgyógyászati betegsége – mióma –, vagy vérzészavara van, vagy ha a menopauza után jelentkezik ismét vérzés.

A vastagbélszűrés fontossága

50 éves kor fölött a vastagbélszűrés is nagyon fontos lenne. A kolonoszkópia nem csak a vastagbéldaganatot, hanem a gyulladásokat, a fekélyeket és az olyan elváltozásokat is szűri, mint a polip, ami a daganat első lépcsője szokott lenni, azaz az ilyen jellegű elváltozás okozhat rákos elfajulásokat.

A férfiak és a szűrővizsgálatok

A férfiak nem szeretnek szűrővizsgálatokra járni. Ők gyakran csak akkor keresik fel az orvost, amikor már komoly panaszaik vannak. A férfiaknak a prosztataszűrést nem lenne szabad elhanyagolniuk, illetve az éves tüdőszűrő vizsgálatot, habár ez a nőknek is javasolható, kiváltképpen, ha dohányoznak.

Egészségmegőrzés

Egészségünk megőrzése érdekében fontos az étrendkiegészítők fogyasztása is.

Kapcsolódó cikkek

A kertészkedés pozitívan hat - Most már 6 okod is lesz arra, hogy kertészkedj! – a testre és a lélekre egyaránt.

Most már 6 okod is lesz arra, hogy kertészkedj!

A rendszeres kertészkedés nem csak testileg hat az egészségünkre, de a lelkünk is rendben lesz, amennyiben rendszeres kint tevékenykedünk a kertünkben. Mutatunk hat okot, hogy miért is kertészkedj.

A hasi zsír eltüntetése 4 táplálékkal és 1 itallal

A hasi zsír eltüntetése 4 táplálékkal és 1 itallal

A hasi zsír nem csak esztétikai probléma, hanem bizony az egészségünket is veszélyezteti. Léteznek azonban olyan táplálékok és italok, amelyek remekül szerepelnek a hasi zsír eltüntetésében. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!

4 dolog, ami öregít - Nem a valós korunkkal van a gond, hanem amit viselünk, hordunk

4 dolog, ami öregít

Minden kornak megvan a maga szépsége. Minden életkorban nézhetünk ki jól, csak a megfelelő ruhákat és hajszínt kell megtalálnunk. És persze a kiegészítőket. Mutatunk néhány ötletet, amelyek segíthetnek a megfelelő stílus kialakításában.