Balkonkertészkedés lépésről-lépésre

Az erkélyen való kertészkedés nem egy teljesen ismertelen és idegen dolog, hiszen ez egy remek megoldás abban az esetben, ha valakinek nincs udvara, ahol növényeket és zöldségeket nevelgessen.
Balkonkertészkedés lépésről-lépésre

A legtöbb balkon alkalmas arra, hogy többféle egyedet termesszünk a tavaszi időszaktól, egészen ősz végéig. Bár ez sok pontban eltér a hagyományos kerti változattól, kezdők is bátran belevághatnak és kipróbálhatják magukat. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen magokat érdemes beszerezni és mire kell odafigyelni, ha az erkélyen szeretnénk finomságokat kóstolni.

A tárolás kérdése

Persze felmerülhet az a kérdés, hogy vajon hogyan érdemes őket tárolni, mibe kell őket ültetni. Alapvetően mindenféle cserép és láda megfelel, egyes típusoknak azonban jó megoldások lehetnek a növénytartók szálcementből. Ezek rendkívül erősek, jól bírják a megpróbáltatásokat, ezáltal igencsak tartós és mutatós darabjai lehetnek az erkélynek. Az első és legfontosabb tehát, hogy legyen megfelelő tárolónk, ami elfér egy kisebb területen is, hiszen ki tudja, mikor kerül sor költözésre, ezáltal a növényt is magunkkal kell vinni.

Milyen földet érdemes használni?

A szakértők általában felhívják a figyelmet arra, hogy az ültetés egyik legfontosabb lépése, hogy kiválasszuk a megfelelő földet. Nem minden növény esetében használhatjuk ugyanazt a fajtát. Az azonban elmondható, hogy mindig zsákos termőföldet érdemes beszerezni, ugyanis a talajban rengeteg kártevő és annak petéi találhatóak, amelyek miatt sajnos könnyedén rosszra fordulhat a helyzet. Emellett nem árt egy kis mulcsot is beszerezni, hogy a talajt az adott növény és zöldség igényei szerint lehessen összeállítani.

Melyik virág való erkélyre?

Ami a hagyományos virágokat illeti, mindenképpen nézzük meg, hogy melyek azok, amelyeket direkt a balkonon való nevelgetésre ajánlanak. Ezek jobban elviselik a meleget, a hideget, az esőt és a szelet, persze éghajlattól és fekvéstől függően. Fontos, hogy bármilyen fajtát is választunk, ahhoz olyan edényt vásároljunk, amely el tudja vezetni a vizet, így kevés esély van arra, hogy a túl sok víz kárt okozna bennük. Jó választás lehet az erkélyre valamilyen kaktusz, egy kisebb citromfa, vagy esetleg pár egynyári növény is, amit nem sajnálunk majd, ha elnyílnak.

A legjobb, ha elültetsz pár fűszermagot, hiszen ezek garantáltan kibírják még a hatalmas nyári hőséget is. Legyen szó kakukkfűről, bazsalikomról, levenduláról, oregánóról, vagy akár mentáról egyaránt, ezek mind hasznosak lehetnek egy háztartásban. Rendkívül ízletes nyári fogásokat készíthetünk továbbá a rozmaringból, illetve a citromfűből is, így ezekről sem szabad megfeledkezni.

Ami pedig a kisebb zöldségeket illeti, jöhet nyugodtan pár paradicsom, esetleg paprika palánta, spenót, madársaláta, de valószínűleg a petrezselyem és a metélőhagyma is átvészeli az esetleges nyaralásokat. Amennyiben azonban hosszabb ideig kirándulnánk, mindenképpen kérjünk meg valakit, aki kétnaponta végez egy kis frissítést rajtuk.

Összegezve

A balkonkertészkedés tehát nem egy nagy ördöngősség, kizárólag a megfelelő földet, a tökéletes növénytartót, illetve azokat a virágokat kell megtalálni, amelyek jól bírják az adott körülményeket. Ebben segítségünkre lehetnek a különféle áruházakban, virágboltokban, tehát nyugodtan érdeklődjünk.

Kapcsolódó cikkek

A menopauza egy eddig ismeretlen tünete

A menopauza egy eddig ismeretlen tünete

A menopauza sok kellemetlen tünettel járhat együtt. Ezek közül most ismertetünk még egyet, amelyről lehet, hogy eddig nem hallottál.

A kertészkedés pozitívan hat - Most már 6 okod is lesz arra, hogy kertészkedj! – a testre és a lélekre egyaránt.

Most már 6 okod is lesz arra, hogy kertészkedj!

A rendszeres kertészkedés nem csak testileg hat az egészségünkre, de a lelkünk is rendben lesz, amennyiben rendszeres kint tevékenykedünk a kertünkben. Mutatunk hat okot, hogy miért is kertészkedj.

4 dolog, ami öregít - Nem a valós korunkkal van a gond, hanem amit viselünk, hordunk

4 dolog, ami öregít

Minden kornak megvan a maga szépsége. Minden életkorban nézhetünk ki jól, csak a megfelelő ruhákat és hajszínt kell megtalálnunk. És persze a kiegészítőket. Mutatunk néhány ötletet, amelyek segíthetnek a megfelelő stílus kialakításában.