Így hat az egészségünkre az alváshiány

Alvás nélkül az emberi szervezet nem tud működni. Ha kialvatlanok vagyunk az ingerlékennyé tehet bennünket, fejfájást, koncentrációhiányt és rossz közérzetet okozhat.
Így hat az egészségünkre az alváshiány

A lelki problémákat is felszínre hozhatja ha hosszú ideig nem alszunk eleget. Nagyjából húsz százalékra tehető a rosszul alvó emberek száma, akik annyira rosszul alszanak, hogy orvosi segítséget kellene kérniük, de nem teszik. Ha hosszú távon fennmarad a kialvatlanság, egyes betegségek kialakulásának az esélyeit megnövelheti. Természetesen lehet valamit kezdeni az alvászavarral, azonban a kezelés sikeressége függ az alvászavar fajtájától és az azt kiváltó okoktól.


Melyek a kialvatlanság tünetei?

● Nehezen alszunk el.

● Éjszaka többször is felébredünk, utána pedig nagyon nehezen tudunk csak visszaaludni.

● Bár úgy érezzük, hogy eleget aludtunk, ennek ellenére fáradtak vagyunk.

● 30 percnél hosszabb idő szükséges az elalváshoz.

● Sokkal korábban kelünk mint kellene.

● A rossz minőségű és túl rövid alvás aggódást, dühöt, félelmet okozhat.

● Reggel nagyon nehezen kelünk, fáradtak vagyunk és nincs energiánk

● Napközben nincs kedvünk semmihez, romlik a teljesítőképességünk, nehezünkre esik a koncentrálás, ingerültek vagyunk, erőtlenek, motiválatlanok.

● Napközben folyamatosan fáradtak vagyunk.

● Nappal olvasás vagy tévézés közben elbóbiskolunk.

● Ok nélkül fáj a fejünk.

● Beszéd, rángatózás, fogcsikorgatás, mozgolódás, horkolás, légzéskihagyás, is a tünetek közé tartoznak.


Milyen veszélyei lehetnek az alvászavarnak és a kialvatlanságnak?

Az alvászavar és kialvatlanság negatívan befolyásolja a testi és lelki funkciókat. A szakemberek szerint a közúti balesetek negyede a fáradtságnak tudható be, de a munkahelyi baleseteket is ilyen arányban hiszik a fáradtság eredményének. Így a kialvatlanság nem csak rövid távon okozhat bajt, de hosszú távon komoly veszélyt jelenthet a szervezetünkre és a lelki világunkra.

A legjobb gumis lepedők azonban sokat segíthetnek abban, hogy éjszaka ne arra ébredjünk, nincs alattunk lepedő, így kevesebbszer ébredünk fel, jobb lesz a mélyalvási fázis.

Lehetnek-e pszichológiai következményei az alvászavarnak?

Természetesen igen, hiszen a szervezetünk nem tud büntetlenül eleget tenni a feladatainak, ha nem pihen eleget.

Ezek a panaszok mindegyike utalhat alvászavarra:

● ingerültség

● levertség

● közömbösség

● félelem

● szorongás

● a teljesítőképesség csökkenése

● memóriazavarok

● koncentrációs zavar

● hosszabb reakcióidő

● depresszió

● túlzott alkoholfogyasztás

Az érintett emberek éjszaka többször felébrednek, nem érzik kipihentnek magukat, korán kelnek, mert nem tudnak visszaaludni. Napközben álmosak, erőtlenek, így mások életét is megnehezíthetik. De nem csak pszichológia követelményei vannak az alvászavarnak, hanem a testre és az egész szervezetre rossz hatással lehet az örökös kialvatlanság. Már az is nagyszerű érzés, ha elfelejtkezhetünk az össze-vissza csúszkáló, gyűrődő lepedőről, ezért jobb ha gumis lepedőt használunk.

Összegezve

Mindenkinek akad olyan időszak az életében, amikor nem tud aludni, alvászavarai vannak, ám ez jó eséllyel megoldódik magától. Azonban akkor, ha ez a probléma állandósul, erősen javasolt orvoshoz fordulni ezzel a problémával, hiszen nagyon sok gondot tud okozni közlekedési vagy munkahelyi baleset formájában a kialvatlanság.

Kapcsolódó cikkek

Miért olyan lényeges szűrővizsgálatokra járni?

Miért olyan lényeges szűrővizsgálatokra járni?

Bizonyos értelemben, a szűrővizsgálat, életet menthet. Az időben diagnosztizált betegségek ugyanis nagy százalékban gyógyíthatók. Azonban ehhez rendszeresen kell szűrővizsgálatokra járni, amelyet ma még sokan elhanyagolnak. Miért olyan fontos szűrővizsgál

Feng shui az otthonunkban - a feng shuinak kiemelkedő szerepe van a lakberendezésben.

Feng shui az otthonunkban

A feng shui sok mindenben a segítségünkre lehet. Hatására, a pozitív energia áramlását segíthetjük elő, de sok más előnye is létezik. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!

A hasi zsír eltüntetése 4 táplálékkal és 1 itallal

A hasi zsír eltüntetése 4 táplálékkal és 1 itallal

A hasi zsír nem csak esztétikai probléma, hanem bizony az egészségünket is veszélyezteti. Léteznek azonban olyan táplálékok és italok, amelyek remekül szerepelnek a hasi zsír eltüntetésében. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!