Szülői szokások, amelyek jobb szülővé formálnak

Szülőnek lenni nem mindig könnyű feladat, de azért nem is lehetetlen küldetés. Sok szülő szeretne tökéletes lenni, és sokan aggódnak, szoronganak, hogy nem elég jó szülők. Léteznek olyan szokások, amelyek segíthetnek a szülő-gyermek kapcsolat megerősítésében és abban is, hogy jobb szülővé váljunk. Mégis, melyek ezek a szokások? A cikkből, kiderülnek a válaszok.
Szülői szokások, amelyek jobb szülővé formálnak

Alakítsunk ki bizalmat a gyermekünkkel

A bizalom nagyon fontos, nem csak a párkapcsolatban, de a gyermekünkkel való kapcsolatban is. A szülő ne mini felnőttként tekintsen a gyermekére, de az is fontos, hogy egy szoros kötelék alakuljon ki a szülő és gyermek között. A bizalom, az úgynevezett ősbizalom, már csecsemőkorban kialakul. Amennyiben a csecsemő sír, és az édesanya megjelenik, úgy kialakulhat ez a bizalom, de, ha a gyermek a sírása ellenére sem vált ki együttérzést az édesanyjából, akkor a bizalom sem fog kialakulni. Ezért van az, hogy a sokat sírdogáló csecsemő, ha nem hallja az édesanyja hangját, nem kap elég ölelést és simogatást, előbb- utóbb beletörődik abba, hogy hiába sír, nem kap nyugtató szavakat és simogatásokat. A pici babák nem ok nélkül sírnak. Lehet, hogy nem táplálékra, pusztán szeretetre éhesek.

A gyerek tőlünk tanul

Attól leszünk jobb szülők, ha kvázi mindenre megtanítjuk a gyermekünket. Nem a legújabb legót fogja a gyermek megköszönni nekünk felnőttkorában, hiszen nem is emlékszik rá, a tárgyi dolgokat könnyen elfelejtik. A gyerekek minden másra, minden olyan dologra emlékeznek majd, ami segíti őket az életben boldogulni. Tanítsunk hát neki annyi mindet, amennyit csak tudunk.

Az optimizmus, hatással van a gyerekre

A gyerekek nagyon is megérzik, ha a szülő feszült. Elsőgyerekes anyukák gyakran szoronganak, mert attól tartanak, hogy nem csinálják jól a dolgokat és valamit elrontanak. Ezt a feszültséget a gyermek is megérzi. A gyerek, mintaként tekint a szülőre. Ha azt látja, hogy a szülei pozitívan szemlélik a világot, ő is próbál ily módon viselkedni.

Ne csak neveljünk, hallgassuk meg a gyermeket is

A szülők, szeretnek mindent megmagyarázni a gyermeküknek. Ez rendben is van, de néha hagyni kell, hogy a gyermek beszéljen, hogy elmondja, mit érez, mi bántja. A szülőnek nem csak beszélnie kell, hanem az is jó, ha néha jó hallgatóságnak bizonyul.

Olvassunk a gyereknek, a gyerekkel

A gyerekeknek nem csak azért fontos az esti olvasás, hogy fejlődjön a szókincsük, de a szülő-gyermek kapcsolat erősítését is elérhetjük az esti közös olvasással. Amellett, hogy nagyon jó móka, még a szeretetkötelék is erősebbé válik, ha az esti program részévé válik az olvasás.

Kapcsolódó cikkek

A szülőnek kell a gyermekét - Hogyan tanítsuk környezettudatosságra a gyermekünket? – környezettudatosságra nevelni.

Hogyan tanítsuk környezettudatosságra a gyermekünket?

A gyerekeket a lehető leghamarabb környezettudatosságra kell nevelnünk. Ehhez azonban a szülőnek is környezettudatosan kell élnie. Mutatjuk, hogy mit, és hogyan taníthatunk meg a gyermekünknek.

Szülői szokások, amelyek jobb szülővé formálnak

Szülői szokások, amelyek jobb szülővé formálnak

A szülő feladata az, hogy sok mindenre megtanítsa a gyermekét. Olyan dolgokra, amelyek elősegítik, hogy a gyermek önálló felnőtté váljon. Mégis, hogyan segíthetjük a gyermekünket és mi tehet bennünket jobb szülővé. Erre adunk válaszokat a cikkben.

4 ok, amiért a szex fontos a kapcsolatban

4 ok, amiért a szex fontos a kapcsolatban

A házasság csak akkor nyugszik erős alapokon, ha a szexuális élet is rendben van a házaspárok között. Miért olyan fontos a jó szexuális élet? A cikkben, erre adjuk meg a válaszokat.