Angoltanulás kisgyermekkorban

A szülők számára komoly dilemma, hogy mikor kezdjék el csemetéiket angolul taníttatni. Egyes kutatások a kisgyermekkori tanulás előnyei mellett érvelnek. Ráadásul egyre több óvoda szervez nyelvi foglalkozásokat a kicsiknek. Vessünk egy pillantást a korai kezdés előnyeire, hátrányaira és módszereire!
Angoltanulás kisgyermekkorban

Miért jó korán kezdeni?

A kisgyermekkori nyelvtanulást több életkori sajátosság is kedvező irányba befolyásolja. Ilyenkor egyrészt még képlékenyebb a csemeték agya, így erőfeszítés nélkül ragad rájuk a tudás. Mi több, a kiejtést is ügyesebb utánozzák, mint 10 éves kor felett. Ráadásul a gyakorlás során nem érzik magukat zavarban, nincsenek gátlásaik, hiszen mindent játéknak fognak fel. Az előnyöket tehát a következőképpen foglalhatjuk össze:

· természetes, erőfeszítés nélküli elsajátítás

· helyes kiejtés

· stresszmentesség

Vannak-e hátrányai a kisgyermekkori angoltanulásnak?

Egyes szakértők éppen a korai kezdés ellen érvelnek. Ők azt állítják, hogy a magyar beszédfejlődés vége előtt egyes gyerekeknél hátrányos lehet idegen nyelvet gyakorolni. Ez főleg azokra vonatkozik, akiknél megkésett a beszédfejlődés, vagy logopédiai probléma áll fenn.

A fő hátrányt az jelentheti, ha nem megfelelő módszereket használnak ezeken a foglalkozásokon, s a kicsik nem érzik jól magukat. A másik negatívom, hogy sokszor a szülők teljesítményt várnak el az óvodai óráktól, pedig ez nem erről szól.

Milyen a jó ovis nyelvóra?

A szakmailag helyesen felépített, korosztálynak megfelelő foglalkozás pozitív hatással bír. A lényeg, hogy a csemeték észrevétlenül használják az új szavakat, s ne érje őket negatív élmény. Rengeteg játék, mondóka, mozgásos tevékenység és gyerekdal teszi élvezetessé az ovis foglalkozást. S ha nem is minden ragad meg teljes értékűen, az általános iskolában visszatérnek majd az emlékek. Így könnyebb lesz a kiejtés, s jobb az angolhoz való hozzáállás.

Összegezve: A későbbi nyelvtanulás szempontjából hasznos lehet az ovis kori angolóra. Ha felépítése szakmailag megfelelő, akkor igazi élményt ad a kicsiknek. Természetesen kamaszként vagy felnőttként sem késő elkezdeni az tanulást! Egy kiváló intézmény, például a behappynyelviskola.hu jóvoltából így is lehet élvezetes a fejlődés!

Kapcsolódó cikkek

Angoltanulás kisgyermekkorban

Angoltanulás kisgyermekkorban

Nem tudod eldönteni, tanuljon-e angolul a kisgyermeked? Vagy magad is gyakorolnál behappynyelviskola.hu kurzusain? Itt informálódhatsz a témában!

Hogyan válhatsz meditációs tanárrá

Hogyan válhatsz meditációs tanárrá

Meditációs tanárként az a feladatod, hogy a tanulók megtanulják, hogyan kell megfelelően meditálni.

A fejlesztő játékok hatékonysága óvodás korban

A fejlesztő játékok hatékonysága óvodás korban

A Djeco gyártótól vásárolnál gyermekednek készségfejlesztő játékot? Érdekel a választék és a hatékonyság? Cikkünkből megtudhatod, amire kíváncsi vagy.