Így lesz egészséges a számítógép használata

A számítógép használata során szinte folyamatosan ülőmunkát végzünk, ami hosszú távon számos káros egészségkárosodást okozhat.
Így lesz egészséges a számítógép használata

A leginkább kárt szenvedő szerveink a gerinc, a nyak, a csukló, és az alkar de az egyéb ismétlődő terhelések okozta sérülések is jellemzőek, amelyekből a számítógép használata során van bőven. A rossz testtartás, a nem megfelelő szék is problémákat fog okozni előbb vagy utóbb. A szemet a folyamatosan a túl közeli pontra történő fókuszálás meríti ki, de a szem kiszáradása a túl kevés pislogás miatt hamar kiszárad.

Asus laptop töltő adapter webáruházból is beszerezhető, ahol minden olyan eszközt megtalálhatunk, ami a kényelmes számítógépes munkavégzéshez szükséges. De nézzük akkor, hogy mit tehetünk a problémák ellen!

Lehet ezek ellen a problémák ellen tenni bármit?

Természetesen lehet, hiszen a problémák megjelenése után mindig megjelennek a megoldások is.

● Szünetek

Nem nagyon van egyszerűbb megelőzési módszer mint a rendszeres szünetek beiktatása a számítógép használata közben. Két variáció a használatos, az egyik az óránkénti 10 perc szünet, a másik a 25 perc munka utáni 5 perc szünet amit 3-szor ismételnek majd 15 perc szünet következik (ezt pomodoronak hívják) majd ismétlődik elölről az egész rendszer.

Megoldást jelenthet a 10 percenkénti 20-30 másodperces szünet beiktatása, érezhetően pozitív hatású tud lenni.

Segíthetnek az egyszerű mozgás gyakorlatok, amelyeket bárhol el lehet végezni és fokozható velük a szünetek hatékonysága is.

Léteznek olyan számítógépes programok amely segíthetnek betartani a szüneteket. Ilyenek:

● Workrave, ami a számítógépre tehető

● Stand up, Androidra

● EyeLeo, a számítógépes szemmel kapcsolatos problémáinak megelőzésére vagy csökkentésére

● Megfelelő asztal és szék használat

A legfontosabb egy kényelmes szék lehetőleg nem szétült szivaccsal és ahhoz megfelelő magasságú asztal. Kényelmes a fotelból dolgozni, de nem hosszú távon és nem is egészséges.

Még jobbak a már létező emelhető magasságú asztalok, ami előtt felváltva ülve és állva is lehet dolgozni.

● Megfelelő fényerő a monitorhoz

Az az általános, hogy a legtöbben folyamatosan, ugyanazzal a fényerővel használják a monitort nappali fénynél és este megvilágítás mellett is. Pedig este kifejezetten zavaró lehet a magasabb fényerő, főleg a mesterséges fény mellett, ráadásul a szemet is jobban fárasztja. Ilyenkor jól jönnek azok az alkalmazások amelyekkel könnyen lehet szabályozni a kijelző fényerejét, mint az F.lux és a Desktop Lighter.

● Mozgás

Mozgásszegény, ülő életmód mellett nagyon fontos, hogy rendszeres, többféle izmot megmozgató mozgást is végezzünk. Mivel ezt sokan mellőzik nem csoda ha a gyengébb izmok rossz testtartást eredményezhetnek és rossz hatással vannak az izületekre is. Természetesen nem extrém mértékű mozgásra kell gondolni.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy a számítógép folyamatos használata mellett a szünetek és a mozgás beiktatása az egészségünk megőrzése szempontjából a legfontosabb lehetőség.

Kapcsolódó cikkek

Így lesz egészséges a számítógép használata

Így lesz egészséges a számítógép használata

A számítógép használata során szinte folyamatosan ülőmunkát végzünk, ami hosszú távon számos káros egészségkárosodást okozhat.

Milyen egy jó laptop?

Milyen egy jó laptop?

Ha laptopot szeretnénk vásárolni, kiválasztása eléggé bonyolult folyamat is lehet.