Milyen egy jó laptop?

Ha laptopot szeretnénk vásárolni, kiválasztása eléggé bonyolult folyamat is lehet.
Milyen egy jó laptop?

A hozzá nem értők - tehát nem szakemberek -, csak a kinézet és az ár alapján tudnak dönteni, pedig ezek nem igazán a meghatározók. Ha van rá lehetőségünk, kérjünk segítséget egy hozzáértő baráttól, ismerőstől, hogy mi alapján döntsünk a választáskor.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen egy jó számítógép. Valamint eláruljuk, hogyan alakulnak a laptop akkumulátor árak, ha csak cserére lenne szükség.

Milyen egy jó notebook?

Ma már az átlagos laptopok minősége is viszonylag jónak mondható, nincsen akkora minőségi eltérés a márkák között között mint mondjuk 10 éve. Az olcsóbbak sokszor ugyanolyan megbízhatóak, kisebb, nagyobb eltérések vannak csak a modellek között.

A laptop részei

A laptop tároló eszköze a merevlemez. Minél nagyobb a merevlemez kapacitása, annál jobb, annál több adat fér el rajta.

Merevlemez technológiák:

  1. SATA merevlemez

Régebbi típusú merevlemez, a lemezhez hasonló elven működik, lényegesen olcsóbbak mint a többi. Hátrányuk, hogy lassúak, és rövidebb életűek.

  1. SSD merevlemez

Az operációs rendszerek leggyakrabban ezt használják, mivel hosszabb az élettartamuk, viszont magasabb a beszerzési költsége is, ami a kapacitással növekszik.

  1. Hibrid meghajtók

Egyes gyártók igyekeznek kompromisszumos megoldást keresni, gyors, nagy tárolókapacitású és megfizethető merevlemezek formájában.

Ott van még az üzemi memória, azaz a RAM. Laptop vásárlásnál már nem játszanak döntő szerepet manapság, bár még mindig fontos szempont, ha új eszközre van szükség.

Kijelző

A kijelzők területén jelentős a változás a régiekhez képest, hiszen ma már lehet érintőképernyővel és billentyűzetről is működtetni. Ami a felbontást illeti, egyre gyakoribb a nagyobb pixelsűrűség. Élesebbek a kontúrok, a képminőségük óriásit javult az utóbbi időben.

Dugók és interfészek

Egyre több USB-C csatlakozóval találkozhat. Ez a klasszikus USB aljzat utódja. Ismét egy hasznos technológiai előrelépés. Az USB-C sokkal gyorsabb az adatátvitelre ad lehetőséget.

Ujjlenyomat

Már számos laptopon előfordul az ujjlenyomat-olvasó, melynek feloldásával kapcsol be a számítógép. Nagyon divatos, de egyelőre sok esetben megbízhatatlanok. Az Apple készülékeivel azonban egyelőre nincsen probléma.

A legjobb készülékek az utóbbi időben

Van pár olyan eszköz, amely az elmúlt évben nagy sikert aratott. Az alábbiakban nem kell csalódni, ha valaki új számítógépet keres.

● Acer Swift 1

● Lenovo IdeaPad 3 15ITL6 Sand

● HP 15s-eq1058hn

● Acer Aspire 3

● Lenovo IdeaPad S340 81N800DJHV

● HP 250 G6

● HP 15-bs152nh fekete

Melyiket éri meg beszerezni?

Ez attól függ, hogy kinek és mire van szüksége. Van, akinek a beépített kamerája sosem lesz bekapcsolva, van aki szeret Skype-olni és szereti a videohívásokat. Ha a leendő tulajdonos megteheti, akkor jó ha van a billentyűzetnek világítása, ez ugyanis nagyban megkönnyíti az esti munkát.

Jó ha nem túl nehéz a laptop, hiszen az emberek nagy nem mindig ugyanott használja az adott készüléket. Ha tehát gyakran vinnénk magunkkal, akkor nem mindegy milyen a súlya.

Ha azonban az akkumulátor már nem használható nem kell azonnal egy új gépet vásárolni. Akár az üzletekben, akár a neten lehet venni új és utángyártott akkumulátorokat. A laptop akkumulátor árak szerencsére még mindig kedvezőbbek, mint egy új gép.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy laptop vásárláskor a legjobb döntés ha segítséget kérünk. Ennek ellenére, ha egy kicsit értünk ehhez a témához, akkor könnyebb lesz a választás, akár egyedül is.

Kapcsolódó cikkek

Így lesz egészséges a számítógép használata

Így lesz egészséges a számítógép használata

A számítógép használata során szinte folyamatosan ülőmunkát végzünk, ami hosszú távon számos káros egészségkárosodást okozhat.

Milyen egy jó laptop?

Milyen egy jó laptop?

Ha laptopot szeretnénk vásárolni, kiválasztása eléggé bonyolult folyamat is lehet.