Milyen egy jó laptop?

Ha laptopot szeretnénk vásárolni, kiválasztása eléggé bonyolult folyamat is lehet.
Milyen egy jó laptop?

A hozzá nem értők - tehát nem szakemberek -, csak a kinézet és az ár alapján tudnak dönteni, pedig ezek nem igazán a meghatározók. Ha van rá lehetőségünk, kérjünk segítséget egy hozzáértő baráttól, ismerőstől, hogy mi alapján döntsünk a választáskor.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen egy jó számítógép. Valamint eláruljuk, hogyan alakulnak a laptop akkumulátor árak, ha csak cserére lenne szükség.

Milyen egy jó notebook?

Ma már az átlagos laptopok minősége is viszonylag jónak mondható, nincsen akkora minőségi eltérés a márkák között között mint mondjuk 10 éve. Az olcsóbbak sokszor ugyanolyan megbízhatóak, kisebb, nagyobb eltérések vannak csak a modellek között.

A laptop részei

A laptop tároló eszköze a merevlemez. Minél nagyobb a merevlemez kapacitása, annál jobb, annál több adat fér el rajta.

Merevlemez technológiák:

  1. SATA merevlemez

Régebbi típusú merevlemez, a lemezhez hasonló elven működik, lényegesen olcsóbbak mint a többi. Hátrányuk, hogy lassúak, és rövidebb életűek.

  1. SSD merevlemez

Az operációs rendszerek leggyakrabban ezt használják, mivel hosszabb az élettartamuk, viszont magasabb a beszerzési költsége is, ami a kapacitással növekszik.

  1. Hibrid meghajtók

Egyes gyártók igyekeznek kompromisszumos megoldást keresni, gyors, nagy tárolókapacitású és megfizethető merevlemezek formájában.

Ott van még az üzemi memória, azaz a RAM. Laptop vásárlásnál már nem játszanak döntő szerepet manapság, bár még mindig fontos szempont, ha új eszközre van szükség.

Kijelző

A kijelzők területén jelentős a változás a régiekhez képest, hiszen ma már lehet érintőképernyővel és billentyűzetről is működtetni. Ami a felbontást illeti, egyre gyakoribb a nagyobb pixelsűrűség. Élesebbek a kontúrok, a képminőségük óriásit javult az utóbbi időben.

Dugók és interfészek

Egyre több USB-C csatlakozóval találkozhat. Ez a klasszikus USB aljzat utódja. Ismét egy hasznos technológiai előrelépés. Az USB-C sokkal gyorsabb az adatátvitelre ad lehetőséget.

Ujjlenyomat

Már számos laptopon előfordul az ujjlenyomat-olvasó, melynek feloldásával kapcsol be a számítógép. Nagyon divatos, de egyelőre sok esetben megbízhatatlanok. Az Apple készülékeivel azonban egyelőre nincsen probléma.

A legjobb készülékek az utóbbi időben

Van pár olyan eszköz, amely az elmúlt évben nagy sikert aratott. Az alábbiakban nem kell csalódni, ha valaki új számítógépet keres.

● Acer Swift 1

● Lenovo IdeaPad 3 15ITL6 Sand

● HP 15s-eq1058hn

● Acer Aspire 3

● Lenovo IdeaPad S340 81N800DJHV

● HP 250 G6

● HP 15-bs152nh fekete

Melyiket éri meg beszerezni?

Ez attól függ, hogy kinek és mire van szüksége. Van, akinek a beépített kamerája sosem lesz bekapcsolva, van aki szeret Skype-olni és szereti a videohívásokat. Ha a leendő tulajdonos megteheti, akkor jó ha van a billentyűzetnek világítása, ez ugyanis nagyban megkönnyíti az esti munkát.

Jó ha nem túl nehéz a laptop, hiszen az emberek nagy nem mindig ugyanott használja az adott készüléket. Ha tehát gyakran vinnénk magunkkal, akkor nem mindegy milyen a súlya.

Ha azonban az akkumulátor már nem használható nem kell azonnal egy új gépet vásárolni. Akár az üzletekben, akár a neten lehet venni új és utángyártott akkumulátorokat. A laptop akkumulátor árak szerencsére még mindig kedvezőbbek, mint egy új gép.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy laptop vásárláskor a legjobb döntés ha segítséget kérünk. Ennek ellenére, ha egy kicsit értünk ehhez a témához, akkor könnyebb lesz a választás, akár egyedül is.

Kapcsolódó cikkek

Milyen egy jó laptop?

Milyen egy jó laptop?

Ha laptopot szeretnénk vásárolni, kiválasztása eléggé bonyolult folyamat is lehet.

Így lesz egészséges a számítógép használata

Így lesz egészséges a számítógép használata

A számítógép használata során szinte folyamatosan ülőmunkát végzünk, ami hosszú távon számos káros egészségkárosodást okozhat.