5 ok, amiért érdemes a pingpongot kipróbálni

Sport, hobbi és játék.
5 ok, amiért érdemes a pingpongot kipróbálni

Ennek a fajta a mozgásnak számos előnye van, ami miatt érdemes minél előbb belevágni, ezzel együtt azt is tudni kell róla, hogy egy ideje nem minden pingpong, ami annak látszik. Ez bár furcsán hangozhat, de mielőtt a játék érdemeit megvizsgálnánk kicsit közelebbről, nem árt tisztázni, hogy melyik játékról is van szó.

A múltban a jövő

2011 előtt ugyanis az asztalitenisz és pingpong nem sokban különbözött a laikusok számára, pusztán egy szinonimaként tartottuk számon, illetve egy példaként arra, hogy milyen nehézségei vannak a magyar nyelvnek. A pingpong, egészen pontosan pingpong és az asztalitenisz ugyanis nem ugyanaz. Az ötvenes években megjelentek a sportban azok az ütők, ami korábbi fára ragasztott vékony réteg helyett egy puhább, kicsit vastagabb borítással dolgoztak. Ezek a ruganyosabb felületek átalakították magát az ütést is, illetve megváltoztatták ezáltal a labda irányát, összességében tehát elmondható, amit gyakran fel is rónak az asztalitenisznek, hogy itt akár az ütő minősége is döntő lehet.

Ezzel szemben akadnak olyan játékosok, akik ragaszkodnak a korábbi keményebb kialakítású ütőkhöz, nekik köszönhetően történhetett meg, hogy 2011-ben megrendezték az első pingpong világbajnokságot. Ez azt jelenti, hogy a régi stílusú játék egyfajta reneszánszát éli, a kemény ütők pedig mivel olcsóbbak, és szinte bárki számára hozzáférhetőek, nem vájnak szakadékot játékos és játékos között a felszereltségük alapján. A pingpong játék kicsit lassabbá válik, 15 pontot kell elérni, nem 11-et, eközben az ütések pedig megfontoltabbak, így a meccs menete kissé eltér az asztalitenisztől, ahol hihetetlen gyorsasággal, elképesztő nyeséseket láthatunk. Egyelőre a pingpong kevéssé elterjedt, a tévécsatornákon, a fogadási weboldalak listáiban többnyire az asztalitenisz szerepel, de ez könnyen változhat az idők során.

Miért érdemes játszani?

Mert rendkívül szórakoztató! Ráadásul életkortól függetlenül gyakorolhatja bárki. Mivel kevéssé sérülésveszélyes sportról van szó, ami nem igényel külön felkészülést, edzettséget, de nem árt felkészülni, hogy mindenféle mozgás hiányában komoly izomlázat okoz másnapra. A hajolgatás, az ütések, a kilépések egy rövidebb labdáért, mind-mind átmozgatnak, és eközben természetesen javítják a keringést is.

Segít, hogy formába jöjjünk. Mivel egy játékos sportról van szó, szinte észre sem vesszük, milyen erőfeszítéseket teszünk a szórakozás közben. Ezzel az izmaink rugalmasabbak lesznek, a zsírpárnáink pedig fokozatosan egyre kisebbek. Súlyvesztés céljából nem ez a játék áll a dobogó első helyén, de komoly eredményeket érhetünk el, így semmiképpen se becsüljük alá. Ugyan nem olyan intenzitású mozgásról van szó, amilyen a futás, de a zsírégető hatása felér a biciklizéssel, ha pedig professzionális szinten gyakoroljuk, akkor bizony az óránkénti 400-600 kalória elégetése is lehetséges. Ki gondolná, igaz?!

Amellett pedig, hogy a testünkre ennyi jótékony hatást gyakorol, nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy a mozgás általában stresszűző hatású, így bizony ez a változata is. Segít, hogy kiegyensúlyozottabbakká váljunk, emellett a folyamatos koncentráció javítja az agyfunkciókat, de a koordinációt is. Ez nem minden, hiszen a gyors labdameneteknek köszönhetően a reakciós képességünk is fejlődik, sőt az egyensúlyérzékünknek is jót tesz, ha ezt a sportot választjuk. Végül pedig azt sem érdemes kifelejteni, hogy a pingpong vagy asztalitenisz olyan mozgásforma, amihez partner is kell, ezzel pedig tehát a kommunikációs, szociális készségeink is fejlődnek, akár egy baráti játékról, akár egy tétmérkőzésről van szó.

Kapcsolódó cikkek

A kertészkedés pozitívan hat - Most már 6 okod is lesz arra, hogy kertészkedj! – a testre és a lélekre egyaránt.

Most már 6 okod is lesz arra, hogy kertészkedj!

A rendszeres kertészkedés nem csak testileg hat az egészségünkre, de a lelkünk is rendben lesz, amennyiben rendszeres kint tevékenykedünk a kertünkben. Mutatunk hat okot, hogy miért is kertészkedj.

Feng shui az otthonunkban - a feng shuinak kiemelkedő szerepe van a lakberendezésben.

Feng shui az otthonunkban

A feng shui sok mindenben a segítségünkre lehet. Hatására, a pozitív energia áramlását segíthetjük elő, de sok más előnye is létezik. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!

Hormonkiegyensúlyozó tippek

Hormonkiegyensúlyozó tippek

A hormonok meghatározzák az életünket, hiszen sok élettani funkcióra vannak hatással. Mutatjuk, hogy melyik hormonnak, milyen szerepe van az életünkben és az egészségünk megőrzésében.