Receptek édesburgonyával - Egészséges és finom fogások
1. Édesburgonyapüré
Az édesburgonyapüré egy könnyű és ízletes köret, amelyet hagyományosan az ünnepi asztalon is szolgálnak fel.
Hozzávalók:
4 közepes méretű édesburgonya, megtisztítva és kockákra vágva
2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
1/4 csésze tej vagy növényi tej
Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
1 teáskanál méz vagy juharszirup (opcionális)
Elkészítés:
A kockára vágott édesburgonyát forrásban lévő sós vízben főzd puhára (kb. 15-20 perc).
Szűrd le a főzővizet, majd törj össze a burgonyát egy tálban, hozzáadva a vajat vagy olívaolajat.
Adj hozzá tejet és keverd simára a pürét. Ha szereted édesebben, akkor tedd hozzá a mézet vagy juharszirupot.
Ízlés szerint sózd és borsozd.
Szolgáld fel melegen.
2. Édesburgonya és kókusztejleves
Ez a leves sűrű és krémes textúrájával és kókuszos ízével tökéletes hideg napokra.
Hozzávalók:
2 nagy édesburgonya, megtisztítva és kockákra vágva
1 hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 kanál olívaolaj
1 konzerv kókusztej (400 ml)
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál friss gyömbér, reszelve
Só és bors ízlés szerint
Friss koriander vagy petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés:
Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat közepes hőfokon. Adj hozzá hagymát és fokhagymát, majd párold üvegesre.
Tedd a kockára vágott édesburgonyát a lábasba, és pirítsd néhány percig.
Öntsd fel a kókusztejet a burgonyára, majd adj hozzá kurkumát és friss gyömbért. Sózd és borsozd ízlés szerint.
Főzd a levest addig, amíg az édesburgonya puha lesz (kb. 20-25 perc).
Vegyél ki belőle néhány kockát, majd turmixold vagy használj botmixert, hogy sima levest kapj.
Visszateszed a félretett édesburgonya darabokat, majd főzd még 5 percig.
Tálaláskor szórj friss korianderrel vagy petrezselyemmel.
3. Sült édesburgonyás burgerek
Ezek a vegetáriánus burgerek ízletesek és egészségesek, és tökéletesek egy könnyű ebédre vagy vacsorára.
Hozzávalók:
2 közepes méretű édesburgonya, megtisztítva és felkockázva
1 konzerv fekete bab (400 g), lecsepegtetve és átmosva
1/2 csésze zsemlemorzsa vagy zabpehely
1 tojás vagy 1 evőkanál lenmagliszt (1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz)
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál chili por (opcionális)
Só és bors ízlés szerint
Olaj a sütéshez
Elkészítés:
A felkockázott édesburgonyát forró vízben főzd puhára (kb. 10-15 perc), majd szűrd le és töröld össze pürévé.
Egy nagy tálban összekeverd a burgerezhez szükséges összes hozzávalót, beleértve a fekete babot, zsemlemorzsát vagy zabpelyhet, tojást vagy lenmaglisztet, fűszereket, sót és borsot.
Formázz burgereket a keverékből.
Egy serpenyőben hevíts olajat közepes hőfokon, majd süssd meg a burgereket mindkét oldalon, amíg aranybarna nem lesznek (kb. 4-5 perc minden oldalon).
Szolgáld fel péksüteménnyel vagy salátával.
Ezek csak néhány példa az édesburgonya felhasználására az egészséges és finom ételek készítése során. Az édesburgonya gazdag tápanyagokban és rostban, és sokféle ételbe könnyedén beilleszthető, így ideális választás a kreatív és egészséges főzéshez. Kísérletezz bátran és élvezd az édesburgonya ízét és egészségügyi előnyeit!