Így építs házilag magaságyást: tippek és trükkök

Új divat a kertben, a magaságyás. Igazán jó találmány azoknak, akik valamilyen mozgáskorlátozottsággal küzdenek, mert a magas ágyásokban ők is tudnak kertészkedni.
Így építs házilag magaságyást: tippek és trükkök

Mielőtt hozzálátunk, hogy elkészítsük a magaságyásokat, tudatosítani kell magunkban, hogy mik az igényeink. Mit nevelnénk az elkészített ágyásokban? Friss zöldségeket, fűszernövényeket, vagy amit csak lehet? A válaszaink alapján tervezzük meg, hogy mekkora termőterületű ágyásokra lesz szükségünk.

Mire figyeljünk az ágyások építésénél?

Amikor a helyet kiválasztjuk az ágyások számára fontos, hogy a napsütés egész nap érje azokat. Ezért lehetőleg ne telepítsük őket fák alá. Lehetőleg kelet- nyugati irányban helyezzük el őket, hogy minél több napsütés érje a termésünket.

Lehetőleg az év egészében lehessen megközelíteni az ágyásokat,minden időjárási körülmények között. A nagyobb magaságyás park építésekor lehetőleg mulccsal takarjuk be a környezetet. Figyeljünk arra, hogy elég helyet hagyjunk a közlekedésre az ágyások között.

Miből, milyen anyagokból készíthetünk magaságyást?

Először is készíteni kell egy alapot a magaságyásokhoz, ezzel a szintkülönbségek áthidalhatók, és a faanyagot is megvédhetjük a korhadástól. Ha nincs tökéletes helyünk az ágyások számára, akkor alkalmazkodjunk a helyzethez, árnyékos helyen próbálkozzunk árnyékkedvelő növényekkel.

● Hulladékokból

Ha szeretünk barkácsolni akkor a ház körül található lomokból, bontott faanyagokból, régi bútorokból is simán el lehet készíteni a magas ágyásokat, csupán az időtállóságról kell gondoskodni. Ki kell bélelni, hogy a föld ne érintkezzen közvetlenül a fával. A drénlemez a legjobb megoldás erre a célra.

● Raklapokból

Az ágyásokat célszerű alulról is védeni, hogy a faszerkezetet megvédjük, rakjuk ki bontott téglával, térkővel, cseréppel, ami éppen van otthon. Kívülről is kezelni kell a fát, lehetőleg valamilyen vízálló anyaggal. A szerkezet könnyen elkészíthető raklapból, ezeket használtan olcsóbban be tudjuk szerezni.

● Raklapmagasítóból

Nem szerencsés kőre vagy betonra helyezni mert az ágyás nem tud érintkezni a természetes közeggel. A telepítés során gondoskodni kell a hívatlan látogatók kizárásáról, ezért az ágyás alá helyezzünk vakondhálót, így a jótékony élőlények még bejutnak az ágyásba de a vakond már nem.

Mivel töltsük fel az ágyást?

● első réteg a nagy ágakból, gallyakból álljon, ezek biztosítják a vízelvezetést

● aprított ág nyesedék

● avar, frissen vágott fű, ami a nitrogén tartalmával segíti a bomlás megindulását

● érett trágya

● gyomtalanított kerti föld

● komposzt vagy virágföld

A szerves anyagok átalakulásával évente süllyed a föld, amit az új szezon előtt pótolni kell.

Az utóbbi időben az akkumulátoros gépek egyre népszerűbbek, de az akkuhoz töltőre is szükség van, akkumulátorok töltőkkel a szerszamvaros.hu-n weboldalon megtekinthetők az árakkal együtt. Ennek köszönhetően egy helyről szerezhetjük be a különféle kerti munkálatokhoz szükséges eszközöket.

Összegezve

Az utóbbi években a magaságyások száma megszaporodott, olyanok is kertészkednek, akik sosem szoktak, mert magaságyással bárhol próbálkozhatnak. Ráadásul az építése során eltüntethetők az ágak, gallyak, fűnyesedék, amelyek addig a szemetesbe kerültek.

Kapcsolódó cikkek

Így építs házilag magaságyást: tippek és trükkök

Így építs házilag magaságyást: tippek és trükkök

Új divat a kertben, a magaságyás. Igazán jó találmány azoknak, akik valamilyen mozgáskorlátozottsággal küzdenek, mert a magas ágyásokban ők is tudnak kertészkedni.