Az adventi koszorú eredete és a gyertyák jelentése

A koszorú egy szezonális dekoráció, hiszen nem csak karácsonykor, hanem bármelyik évszakban készíthetünk vagy vásárolhatunk az évszaknak megfelelő asztali, ajtó dekorációkat. Azonban nem csak hazánkban, hanem világszerte elsősorban a karácsonyi ünnephez kapcsolódnak ezek az asztali díszek és sokan csak karácsony előtt vesznek vagy készítenek saját kezűleg ilyen asztali díszeket. A koszorúk sok mindenből készülhetnek. A karácsonyi koszorúk sem csak a hagyományos vonalat képviselik napjainkban, hiszen nagyon extrém koszorúkkal is találkozhatunk manapság.
Az adventi koszorú eredete és a gyertyák jelentése

A koszorú eredete és története

Sokan készítenek vagy vesznek adventi koszorút, azonban sokan nincsenek azzal tisztában, hogy a koszorúra helyezett 4 vagy 5 gyertya, mit is szimbolizál valójában. Az első gyertyát Advent első napján gyújtjuk meg, majd minden vasárnap még egyet, amíg el nem érkezik ez a szent ünnep.

A koszorú szó, a „writhan” szóból ered, amely annyit tesz, „csavarni”. A koszorú készítése nem csak egy keresztény szokás, hiszen már a perzsák is használtak ilyen koszorút, habár egyáltalán nem a karácsony megünneplésére. Fejdíszként viselték, amely a hatalom jelképének számított a Perzsa Birodalomban. Sok esetben aranyból készültek ezek a fejdíszek. Minél tehetősebb volt valaki, annál drágább ékszerből készítettek számára ilyen fejdíszt. Más országokban, például Rómában és Görögországban babérlevélből készült koszorút hordtak, még a római császár is ilyen fejdíszt viselt, mint valami státusz szimbólumot. Rómában a becsület szimbóluma is volt a koszorú, de költőknek és olyan embereknek is ajándékoztak ilyen fejdíszt, akik az olimpiai játékokon jól teljesítettek.

Az adventi koszorú népszerűsége

Az adventi koszorú a 16. századtól díszíti a keresztények ünnepi asztalát. Eleinte nagyon letisztult, egyszerű koszorúk készültek, hiszen nem a dekorációs funkció volt a fő cél, hanem csak mintegy a keresztény hit megerősítését látták benne. A kerek koszorú az örök életet, az isten irányába érzett végtelen szeretetet is jelképezi.

Az adventi koszorú ötlete egy bizonyos Johann Heinrich Wichern evangélikus lelkész nevéhez fűződik. A lelkész, Hamburgban élt a 19. században és szegény gyerekeket tanított egy hamburgi iskolában. A gyerekek mindig izgatottan kérdezgették, hogy mikor is jön el az a bizonyos szenteste, karácsonyeste. A lelkész egy fakerékre erősített 20 piros és 4 fehér gyertyát. A piros gyertyákat hétköznap, míg a fehéreket mindig vasárnap gyújtotta meg. Szentestéig mindig eggyel több gyertyát gyújtott meg, ezzel is jelezve a gyerekeknek az ünnep közeledtét.

Ma már csak a négygyertyás adventi koszorú divatos, amely szinte az egész világon teret hódított. Már a kezdetekben is előszeretettel használtak fenyőágat a koszorú alapjaként, ami egészen napjainkig szinte alig változott, már ami a hagyományos koszorúkat illeti.

Az adventi koszorú és a gyertyák jelentése

Manapság legfőképpen négy gyertyát helyeznek az adventi koszorúra és ezek különböző színűek lehetnek. Azonban ez nem mindig volt így, hiszen korábban 4 gyertyát – három lilát és egy rózsaszínűt – helyeztek a koszorúra és egy nagy fehér gyertyát a közepére. A négy színes gyertya a következőket szimbolizálja: remény, béke, öröm és szeretet. A középre helyezett, fehér gyertyát szenteste gyújtották csak meg. Ez a gyertya Krisztus fényének eljövetelét jelképezi.

Mi a helyzet manapság?

Napjainkban nem vallási szimbólumok a gyertyák és a koszorú sem az, pusztán csak dekorációs célt szolgálnak. Ez meg is látszik egyes koszorúkon, hiszen, mint minden, ez is sokat változott az idők folyamán.

A hagyományosabb vonalat képviselő adventi koszorúk

A modernebb adventi koszorúk

Képek forrása: Pinterest

Olvasd el egy másik női portál, a Womagic advent és karácsony témájú írásait is!

Töltsd a karácsonyt hotelben, árak és foglalás itt!

Kapcsolódó cikkek

Az adventi koszorú eredete és a gyertyák jelentése

Az adventi koszorú eredete és a gyertyák jelentése

Az adventi koszorú ma szinte csak dekorációs célt szolgál, azonban ez nem mindig volt így. Mutatjuk is a korábbi jelentését!

DIY karácsonyi dekorációk

DIY karácsonyi dekorációk

A téli szünetben, a gyerekeket könnyedén lefoglalhatjuk, ha a gyerekekkel közösen készítünk DIY karácsonyi dekorációkat.