Minőségi kötél hajózáshoz: ezekből válogathatunk

A nyári vitorlázás már nem csak a magyar tengeren gyakori tevékenység, kiterjed a Földközi tenger vidékére is.
Minőségi kötél hajózáshoz: ezekből válogathatunk

Sok magyar, aki csak teheti a vitorlázók közül szívesen települ le az Adriára a nyári időszakban. Akár kisebb, akár nagyobb hajóról van szó, biztosan szükséges a vitorlás irányításához néhány hajókötél.

Milyen hajókötél típusok szükségesek a hajózáshoz?

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy milyen fajták is a legjobbak a következő típusokból válogathatunk:

● kikötő

● horgony

● felhúzó

● többcélú

● kiegészítő kötelek

Ezek a kötél típusok elengedhetetlenek a hajózáshoz, bár ezeken kívül még többféle típust is ismerünk, mint például a hajózáshoz gumis kötelek használata, de az alapfeltétel, hogy ezek az alaptípusok megtalálhatóak legyenek egy hajón.

Kikötő kötelek

Mint ahogy a nevük is mutatja a hajók kikötéséhez használhatók fel általában. Fontos, hogy rugalmas, nagy szakítószilárdságú és könnyen kezelhető kell, hogy legyen. Az erős napsütés miatt a színtartás és a UV tartás is fontos tényezők. A vízi környezet miatt, komoly figyelmet szentelnek a savas vagy éppen a lúgos környezetnek, illetve a tengeri organizmusoknak való ellenállásnak.

Horgonykötelek

A nyílt vízen történő lehorgonyzás alapvető kelléke ez a kötél típus, amelynek erősnek és rugalmasnak kell lenni, hiszen igen nagy igénybevételnek kell ellenállni. A legjobb gyártók speciális technológiákkal igyekeznek növelni a kopásállóságot és a tartósságot is.

Felhúzó kötelek

Ez a kötél fajta a vitorlás hajókon a vitorlák mozgatásában játszik szerepet, éppen ezért kiemelten fontos, hogy megnövelt kopásállósággal rendelkezzenek ezek a kötelek, mert a kötélfogók és a csörlők a gyenge minőségű kötelet rövid időn belül tönkre tehetik, ami a hajózás közben kifejezetten kellemetlen lehet. Lényeges még az is, hogy a fakulásnak ellenálló és UV stabil legyen a kötél és lehetőleg csekély legyen a nyúlási jellemzője.

Többcélú kötelek

Ezek a kötelek könnyen kezelhetők, jól csomózhatók, lebegnek a víz felszínén. Savakkal, lúgokkal, tengeri organizmusokkal és rozsdásodással szembeni ellenállása miatt különösen tartós, különleges kémiai környezetben is használható köteleknek számítanak, így más téren is népszerűek. Ez a legáltalánosabban használható kötél típus ideális terhelhetőséggel és nyúlással. Általában rögzítéshez, kötözéshez, kikötőkötélnek és dobókötélnek használják, sárga - piros változatát jellemzően biztonsági kötélnek mentő patkóhoz.

Kiegészítő kötelek

A hajózáshoz természetesen érdemes kiegészítő funkciójú kötelet is tartani a hajón. Az ilyen köteleket a kisebb rögzítésekhez használják, mint a mentőkarika vagy a mentőpatkó.

Összegezve

A hajózáshoz több fajta, különböző típusú kötélre van szükség. Mindegyik kötél fajtánál a legfontosabb tényező, hogy minőségi gyártótól szerezzük be azokat, hiszen nagyon nagy igénybevételnek vannak kitéve a napsütés, az UV sugárzás, a víz, a savak, a lúgok és a tengeri organizmusok okozta károk miatt.

Kapcsolódó cikkek

Minőségi kötél hajózáshoz: ezekből válogathatunk

Minőségi kötél hajózáshoz: ezekből válogathatunk

A nyári vitorlázás már nem csak a magyar tengeren gyakori tevékenység, kiterjed a Földközi tenger vidékére is.