A sütéssel csökken a szorongás

A nők egy része szeret a konyhában tüsténkedni, míg a hölgyek másik részét egyáltalán nem vonzza, hogy új ételrecepteket próbáljanak ki. És vannak azok a nők, akik csak néhanapján merészkednek a konyha közelébe, de igazából ők sem nagyon rajonganak sem a főzésért, sem pedig a sütésért. Pedig érdemes a konyhában serénykedni, mert ma már tudományos kutatások is bizonyítják, hogy bizony a sütés, csökkenti a stresszt és remek szorongásoldó is.
A konyhai tevékenységek - A sütéssel csökken a szorongás – jó hatással vannak az elmére.

Olyan, mint a meditáció

Az elmét, az agyat nagyon meg tudják nyugtatni az olyan cselekedetek, amelyek sorozatosan ismétlődnek az életünkben. A kicsi gyerekek számára ellazító, ha valamilyen ritmusos dolgot csinálnak. A főzés és sütés során is végzünk ilyen ritmusos tevékenységeket, ilyen például a süteménymassza keverése, vagy a dagasztás. Ezeknek az ismétlődő, ritmusos mozdulatoknak, nyugtató hatásuk van az elmére. Márpedig, ha az elme lecsendesedik, az sikeresen lazítja el az izmokat, ami pedig a stressz csökkenését vonja maga után.

Természetes mozdulatok az elme lenyugtatására

Sokan számolnak be arról, hogy hétvégén, amikor kevesebb digitális kütyü van a kezükben, sokkal jobban érzik magukat. Az állandó számítógépezés, a telefon nyomkodása után nem csak a kezünknek lesz élvezetes valami mást csinálni, de az elménk is hálás lesz, hogy nem csak a számítógép, vagy a telefon képernyőjét bámuljunk. Jó a digitális fejlődés, de néha kell valami más, hiszen az agyunknak és a testünknek is szüksége van más ingerekre, amelyek feltöltenek, és új erőt, energiát adnak.

Illat és íz orgia

Nem véletlenül van értéke az aromaterápiának. Igaz, az aromaterápia alapja az illóolajok belélegzése, de éppen ilyen terápiás hatása van az ételek és az alapanyagok ízének és illatának is. Ezek az élmények pozitívan hatnak az agyra, az elmére, ami hatással lesz a hangulatunkra is.

A sütés és a koncentráció

A konyhában végzett munkát egy remek figyelemelterelő hadműveletként is le lehet írni, hiszen sütés és főzés közben csak és kizárólag arra koncentrálunk, hogy minden jól sikerüljön. A konyhában mérünk, melegítünk, előkészítünk, azaz erősen koncentrálunk, hogy egy remekmű kerüljön ki a kezünkből. A sütés nagyon jó gondolatelterelő, nem gondolunk közben a gondjainkra, és így csökken a bennünk felgyülemlett feszültség is. A sütés és a főzés nem csak oldja a stresszt és a szorongást, de remek kikapcsolódás is, és még finomakat is ehetünk, persze csak akkor, ha jól sikerültek az ételek.

Kapcsolódó cikkek

A kevés szex - Kevesebb huncutkodás, korábban érkező menopauza – korai menopauzát hoz magával.

Kevesebb huncutkodás, korábban érkező menopauza

Már tudományos kutatások is igazolják, hogy a rendszeres szexuális élet mennyire pozitívan hat a testi és lelki egészségre. Amennyiben csak ritkák azok a bizonyos együttlétek, úgy még a menopauza is korábban bekövetkezhet.

A henna hajfesték - 7 ok, amiért érdemes hennát használni a hajadra – nagyon egészséges.

7 ok, amiért érdemes hennát használni a hajadra

A hennát már évszázadok óta alkalmazzák hajfestésre az indiai nők. Hazánkban is egyre több nő dönt a henna mellett. Mi is 7 okot tudunk arra, hogy miért cseréld le a hajfestékedet hennára.

Otthoni módszerekkel is - Szájszárazság megszüntetése otthoni módszerekkel – orvosolhatjuk a problémát.

Szájszárazság megszüntetése otthoni módszerekkel

A szájszárazság nem csak nagyon kellemetlen érzés, de még szégyenkezhetünk is miatta, hiszen a száj nyálkahártyájának szárazsága kellemetlen leheletet is okozhat. Mit tehetsz ellene? A cikkből kiderülnek a válaszok.